Thursday, December 18, 2014

TIDO

Korang ni kalau dah tido nyenyak, korang jenis senang dikejutkan tak?
kalau dikejutkan apa reaksi korang?

Si Jep, dia kalau dah tido nyenyak...
Jangan kau berani nak pegang2 or nak nice2 konon nak betolkan tido dia.
Sebab dia jenis mudah terkejut.
Apabila dia terkejut, nanti dia jadi garang macam harimau....
So basically kalau Jef tido nyenyak.
Walau apapun kedudukan dia tengah tido tu memang aku biar kan aje.
walau APAPUN kedudukan nya

Macam ni....
Atau macam ni....

Ni ambik ruang terlebih ni....


Di ulangi.....walau apapun kedudukannya....never wake him up!!
.
.
.
.
.
.
.


hehehehehe......

Tak macam aku
Dalam apa keadaan pun aku cool je.

Malam tadi aku tak perasan bila waktu aku tertido
Yang aku tau Si jef ambik kertas2 kerja dia turun bawah buat claim
Pagi tadi tengok HP bolehnye dia wassup aku claim dia tulis
Padahal dia kat bawah aku kat atas.
Tapinye.... jam tu aku dah bermimpi pegi London dah.
Itu sebab dia wassup dengan harapan pagi ni aku baca.

Sedar sekejap malam tadi.
itupun dengar tak dengar macam orang panggil
"mayang...mayang....ni bantal ni macam tinggi sangat"
Rupanya dia macam perasan bantal aku tido tu tinggi.
Pastu dia pon betol2kan bantal aku tu
Aku pulak masa tu blur2
Mungkin tak nak nanti aku kene sakit leher kot
Lepas tu dalam sedar tak sedar perasan dia betol-betolkan selimut aku.
hehehehe...
Dah banyak kali aku perasan.
Haaaishhhhh sooo nice my husband =)

Monday, December 15, 2014

Kemana Cuti sempena Keputeraan Sultan selangor?

11.Dec hari cuti awam bagi Negeri Selangor
Pagi2 tu dah kejutkan Jef sbb dia ada kerja kat seremban
A day before dia suruh book tempat makan kat Hotel mana2 yang suka (ewahhh…otel aje)
Sebab nak belanja makan sempena B’day tertunda 05/12/2014.
So a day before memang dah search mana tempat makan yang best.
Tapi rasa macam alah malas la.
Klau makan kt sana kang kene makan banyak. Makan sikit2 rugi
Rasa macam nak pergi kat Villa Daniella.
Dah lama teringin.
Tapi rasa macam malas la..
Jadinya memang tak fikir nak pergi mana.

Lepas jef settle urusan kat Seremban, Jef tnya nak pergi mana?
Aku ckp nak singgah Nilai nak cari curtain
Tapi jef ajak makan kat restaurant Pak wan kat sepang dulu.
Dia cakap best tempat tu.
Alaaa…..pasni kan nak gi makan tempat best. “Malas la nak makan”ckp dlm hati
So suruh jef makan sikit2 aje. Dia cakap Oke.
Sampai aje kat restaurant pak wan tu
Perghhh…ada Sotong bakar, Ikan pari bakar, lele bakar, ikan bakar, gulai kawah dan macam2 lauk bederets.
Berpinor mata mak melihatnye.
Teros la mencedok nasik lite-lite, sotong bakar dengan ulam2.
Cukup lah….
Sekarang ni dah tak teruja ambik lauk itu lauk ini.
Sekarang ni style nak merasai 1 jenis lauk je.
Ulam2 tu penting untuk awet muda walauponnnn….
Klau lauk campur2 dah jadi macam tak best.
Sotong tu lembut, tak overly tebako which i likeee....
kalau overly cooked rasa liat macam tayar me don't like.
Jep pulak ambik lauk Ikan pari bakar.
Sedap fresh and tak overly tebako juga....
So siapa2 lalu kat Sepang tu, singgahlah kat restaurant Pak wan tu sedap…


So lepas makan tu terus ke Nilai dan selepas tu ke Mid valley pulak sebab nak pekena 2nd round kat TWG.


Pesen aku memang macam gini.
Klau aku rasa tempat tu best meletop
Dalam masa seminggu dua pasti aku akan “I’ll be back” puiii…

Lepas tu dah puas tak pergi lama pon tak ape dah.

Tapi dalam kete kene sound pulak dengan Jef.
Katanya pergi la kat branch lain ke....
Aku cakap la ade..Kat pavilion tu dalam KL mesti susah sesak kot nak ke sana.
The gardens ni dah kita OTW balik senang.
Dah dia cakap 'ala...ada kereta kan boleh je pergi mana2. semalam jef dah offer dah cakap aje nak pergi mana, dah ada bajet... bla..bla..bla..."
Adehhh...sakit ulak hati kita dengar.
dah tak berapa dengar tak dengar aje bila dia dah start pot pet pot pet.
Sebabnya kadang2 dia ni tempat yang sesak dia membebel dulu sebelom pergi.
Ni dah lain pulak. 
Tak faham la sikap lelaki ni, kadang2 complicated.

So aku pun cakap la senang nak gi situ. dah OTW kann...
Dia pon balas "aya kan suka tempat yang lain lain..nanti post gambar tempat sama nanti orang kata asik pergi tempat sama aje".
Waaaaa.... mampu laki kau cakap macam tu? Akupun terkejut. 
Tah! ape-ape aje lah...
Lagipun bagitau selepas dah pergi situ.
Malas nak panjang cerita.
end up kami balik sbb ada bola malam tu Malaysia Vs Vietnam.


Friday, December 12, 2014

CURTAIN

Semalam aku kan beli curtain untuk bilik adik2 aku
*Ye, buat masa ni aku ada 2 adik lagi yang masih single
Tapi yang bongsu bakal expired status dia bulan April, 2015 ni.
Yang kedua tu ada orang nak kat dia, dia pulak jual mahal.


Psl curtain tu, aku pilih yang jenis panjang dia dah siap 3 meter lebih tu
Cuma beli ikut meter lebar ajelah.
3 meter untuk setiap bilik  semua sekali tebako RM 246 mcm tu.
Kain pun tebal.
Aku pilih jenis kain tebal sbb tak payah la nak beli sheer curtain dah
Lagipun pemandangan belakang rumah aku bukan menarik pon untuk di selak2.

So pagi tadi aku cakap kat abah aku.
“bah…lawa tak curtain orang beli? Mcm IKEA”
**ceh ceh….nak macam ikea tapi belinye kat Nilai.
IKIOK sebenaunye…hehehe

Niat tu tunjuk kt abah aku sebab dia yg suruh belikan untuk adik2 aku
Sebab bilik diarng tu tak berhias kan.
Ok fine aku belikan.
Sekali abah aku cakap macam kampong
“abah tengok macam kampong je ada bunga2. Tengok kat hotel tu mana ada bunga2”.
Haish abah aku ni memang semua nak komplen.
Takpee…belom siap lagi komplen banyak la…
Nanti dah macam ghope bilik IKEA @ IKIOK tu baru nak senyum meleretzz

Lagipun kalau macam kampong pon bukan bilik aku nak tido
Adik2 aku yang punye bilik nak tido kan
Biar diaorng tu merasa kat luar dah sebok2 kerja, happening2 pening2, balik2 rumah masok bilik rasa suasana kampong.....
Nasib baik akak dia ni tak beli kain yang orang buat baju kurung kedah tu
Kalau tak mesti rasa suasana kampong orang Asli.
Kedamaian sangat kannn…. Ok per tu =D

So currently aku tak berpuas hati dengan penyangkot langsir yang aku beli kat Ikea
Aku rasa mcm leceh gila la dia punye klip2 tu rasa nyesal beli
Lagi2 sbb dia melendut.
Langsir tu kain dia berat.
So aku suggest mak aku pergilah merayap cari penyangkot langsir mcm kat umah lama.
Sebab jenis yg tu tahan

Sebenarnya saja je aku suruh supaya mak aku boleh merayap.
Tak la dia duduk kat rumah aje nanti boring.
Itu ajelah aku nak cerita.

Nanti gambar curtain dah siap aku tunjuk kemudian sbb belom siap lagi

K Bye~

Wednesday, September 17, 2014

PENAT BARU BOLEH TIDO.

Aku ada masalah tak puas tido kebelakangan ni
setiap hari aku akan consult diri sendiri
"Oke malam ni nak tido awal"
Tapi bila dah malam tu takkk jugak
Tetap tido pkul 11 malam tu.

Sebabnya aku tak rasa mengantok or penat, macam mana nak tido awal kan.
So semalam cuti Hari Malaysia.
Aku ingat nak penat supaya senang tido.

Pagi lepas subuh tu tido sekejap.
Not actually tido.
Kepala dah ligat fikir nak masak Kari laksa.
Pukul 8 lebih macam tu bangun ke dapur masak.
Lepas masak, cuci wet kitchen, mop lantai wet and dry kitchen
Mak aku sambung mop lantai living hall
lepas tu aku bersihkan kipas living hall and kipas bilik.
Sambong lap atas almari baju pulak.
Mak aihhhh habok dia tebal gila sampai tersumbat sink toilet aku.
Dan sink tu pun bertukar menjadi hitam sebab habuk tu memang dasyat hitamnye.
Terus sambong cuci toilet bilik.
Lepas mandi gerakkan usben mandi, suruh pergi makan dan temankan me and mak ke 
kedai pokok bunga. 
Mak nak beli pasu.
I memang menjadi tukang hasut dia untuk tanam herba2 kt blakang umah.
So that she have activity to do instead of duduk tengok tv je. 
u know, walau dah berusia pon harus bergerak sikit2.
Klau tidak memang tak sihat.
So haritu mak dah cantas habis pokok lily aku. Omagakkk so sedih ok tapi sabar sabar...
hilang dah identity ala2 bali umah aku.
Karang kalau tegur dia hilang minat nak berkebun pulak.
So just let her do what she think best for her wlaupun i is sayang my pokok Lily bery bery much.
huwaaa sedih!!! 
Sebagai ganti, i mintak mak belanja me pokok bunga putih.
Harga RM12 je pon tapi sebab saja mengada nak mak belanja hehehee....
Lagipun nanti dia yang jaga pokok2 tu lebih.
Tapinye ujung2 Jef kene bayar RM20 sbb mak tak da duit kecik.
Jadinya Pokok ni Jep la belanja kita =)

Balik dari plant nursery tu terus alihkan pokok Mulberry my jiran kasi.
sayang pokok baka baik tu oi~
Sedihnya tengok pokok tu melentok sebab baru2 kan.
Mintak2 la kau idup yea.
aku dah bagi rumah baru...Idop lah yeaa..

                             
                 BEFORE is sharing dengan pokok cili                            AFTER pagi ni nmpk dia dah segar sikit.


Lepas tu tukar pokok money plant ke pasu besar sbb nak dia membiak dan gemok gedebob.
earlier, I mentioned kat mak, tu money plant tu pokok ada ong.
Mak cakap "Tak baik...nanti jadi Syirik percaya benda2 mengarut"
Ok ok lah...bukan sbb tu. Tapi sebab suka tengok dia gemok 
haaa sudah kasi pusing fakta =P

Pastu tukar pasu kakti yang Nor kasi. 
Kak ti tu kene duduk kt situ dulu sebab dia tengah pening.
Nanti akar dia dah kuat baru kita letakkan dia kat spot yg sesuai dengan dia.




Siap tu tanamkan pokok japanese rose mak pulak kat pasu panjang
Pokok ni memang jadi kegilaan penggemar2 pokok bunga hiasan
Even my boss pun suka pokok bunga ni sebab dia cute sampaikan my boss cakap tidor pon nampak pokok.
Haisshhhh lebih sangat dah tu.
Japanese rose ni bukan susah pon nak tanam dia.
Yang mana dah terjelir-jelir tu potong and cucuk-cucuk je,
Semalam pokok tu mcm pening je kt dalam dua pasu panjang tu.
Pagini dia dah segar sikit.









Ingat nak beli lagi yg putih ni sebab cute.

Siap kat depan sambung kat belakang pulak. 
Kira macam spot herba kitaorng la.
Kat situ takat ni baru tanam serai, pandan, pokok selasih.
Nanti nak tambah lagi koleksi herba2 Insyallah.
Harap tak ada kucing jahat kencing dalam pasu tu.
Setakat ni kami ada kesum, cili, pandan, limau kasturi, limau purut, kunyit, sabah snake leave, 
kira macam pokok2 ni memang kitaorng guna. 
Limau purut tu kan kita tak boleh guna dia untuk masak kan?
Tapi bila berbuah tu potong nipis dan bubuh dalam besen memang berbau harum la toilet.

Wish list : Pokok delima, Bunga telang, Bunga kantan, ulam raja

Wah! citer pasal pokok pulak lebih. 
Orang kampong ada kebun siap Ladang lagi haaa x eksen pon.
Eeh!! Kita pon ada kebun buah kat kampong per 
Pokok2 buah kat kampong tu kita yang paksa usben tanam.
Mulanye they reluctant takot semut la binatang la.
Tapi i insist.
Sebab datok2 kita dulu umah memang keliling pokok buah.
So bila turn anak2 kita, tak nak la diaorng merayap rumah orang nak makan buah.
Tak suke oke.
So i pandai mengarah aje nak pokok rambutan, dokong, nangka, mangga, durian.
Tapi kat mana usben tanam i pon tak tau hehehe...
Enough said pasal pokok. 

Pastu malam tadi ingat boleh la naik bilik rehat2.
Sekali mak kata Ain nak datang lepas Maghrib nak hantar Aaraf and Aala.
Ni time dah nak masok waktu Maghrib dah ni
So sib baik la ada stock sos carbonara
So kitapon masak la laju2 and siap2kan apa yang patot.
lepas solat isyak turun bawah tengok tetamu tak mai2 lagi. Aikkk!
Rupenye tetamu sampai pukul 12mlm sebab tiba2 dia pun ada tetamu pulak.
Tu yang sampai lewat.

Kita time tu dah zzzzz
Memang tak sedar diri dah.
Macam biasa walau penat macam manapun tetap tido pukul 11 lebih haissshhhh~
Ni pagi tadi subuh pon bangun gak ontime. 
Itupun by 6am mata dah sedar tak sedar je.

Pastu rasa why la tak puas tido ni?
Padahal jadilah kan 7 hours per~

Monday, August 11, 2014

MAK SELALU INGAT ANAK.

Haritu a day before kami nak buat makan2 sikit
mak ckp nak buatkan maruku untuk adik ke 2
So I said tak payah la nanti mak penat.
Dah la haritu dah buatkan per.

So petang tu balik kerja nampak pulak maruku atas meja.
Ok mak punye maruku memang the best in the world.
Memang pergi mana2 takkan jumpe yang serupa
So akupun ckp kat mak "Cik Ngasiah, saya nak sebat sikit".
Ceh!!Tadi masa pagi cakap tak payah. Bila mak dah buat nak sebat pulak hihihi…
Aku tgok macam dah tinggal sikit.
So bila  aku ke belakang nk sidai kain, aku nampak 1 tong maruku dia sorok.
Kalau tak sorok nanti tinggal habuk.
Sebab dia memang perasan maruku dia best in the world.
Dalam hati aku…mak selalu ingat kat anak…

2nd cerita pulak.
Mak masak rendang sekuali besar.
Mula2 kata lepas subuh nak start bangun masak.
Rupenye pukul 3 pagi dia bangun. Haissh!
Lepas subuh aku jengok kat dapur dia tengah tunggu kuah kering.
Sambil2 tu aku sambung la kerja dia.
Later dia ckp nak goreng ayam
So aku cakap kenapa nak goreng lagi? Kan ayam rendang dah banyak?
Dia cakap “sebab aziz x makan ayam rendang2 ni”
Dia suka ayam goreng je.
So aku cakap tak payah la mak kang mak penat. Dah la bangun 3 pagi.
Ujung2 dia suruh gak abah pergi beli ayam 4 ekor.
Dalam penat2 dia menyiang ayam 4 ekor pastu goreng.
Dalam hati aku…mak selalu ingat kat anak…
Abah pun sama. Pergi la dia sorang ke Segisegar belikan ayam untuk anak dia.

Cerita ke-3
Mak memang selalu ingat kat anak…
Sekarang ni kalau mak masak sardin dia mesti letak petai.
Itupun sejak aku cakap kat dia “Mak…sardin mak bila isi petai perghhh mengancam…”

Sekarang, kalau dia masak sardin campur petai dia mesti suruh aku bukak tudung saji pastu senyum2 sebab dia tau aku suka.

Kadang2 mak ni bukan kat anak2 dia saja. 
kalau dia tau jiran suka makan itu, 
Bila dia masak dia mesti ingat "oh...si anu suka makan ni"
So dia pun buat kan.

Mak memang tak berharta, 
Tapi harta dia itu lah...dia memang pandai masak.
So harta itu ajelah yang dia boleh bagi untuk puaskan hati anak2 dia.

Gambar rendang mak memang tak sempat ambik sebab nya aku penat gila.
Malam tu aku buat kuah laksa ikan 6 kilo.
Nasib baik suami aku yang cerewet tapi baik tu tolong.
Esoknya sambung masak lagi, tengahari terus siap2 and layan tetamu and cuci2 bagai.
So ni je yg ada..
gambar bekasssss hehehehe

Pandai2 la korang memikior dalam tu ada rendang, nasi dagang, laksa and agar2 merah zaman Uji rashid dengan Rafeah Buang.
Ada tetamu datang cakap "Makcik, agar2 ni teringat saya zaman dulu. Best!"

Tak lupe, pesen aku bekas kuih raya dari ujung meja ke ujung meja. Kalau tak penoh memang tak sah.

Tuesday, August 5, 2014

PENANG TRIP

Aku telah dipertanggungjawabkan untuk uruskan bajet pasal Penang trip untuk 13 peoples.
Adelah Vila lawa boleh di sewa.
Masalahnya Vila tu tak ade swimming pool.
Jep nak konsep bercuti kat Hotel star lebih 3 bijik u see.
Masalah besar is, most of the 4-5 star Hotel punye Exec Suite hanya untuk 2+1 orang sahaja.
Kalau sebuah dh cecah RM 700 kali 5-6 bilik pitam berkali2 weh!
Yg ada 2 bedroom suite pulak lokasinye tak menepati citarasa.
Tapi bila fikir balik trip pe Penang kan mostly jalan2. 
Mana nak ada masa duduk dlm hotel.
Tengok lah macam mana.

Either Feringhi area dulu ke or Georgetown dulu ke..
Nak rest2 dulu ke baru penat2 or either way
Aku rasa 1st day sampai tu dh letih so better get a rest dulu...
Aiseyyy fening...fening....
Ni baru nak ke penang dah pening nak menguruskannya.
Belom lagi nak ke ehem2.
BTW I is fefeeling excited sebab last aku pergi Penang masa aku Form 5.
Sebelom aku terebang lebih jauh aku nak khatam dalam negeri dulu ye.

MAT TUDUNG

Ok haritu me & jef pergi tengok movie Mat Tudung kat Setia Alam Mall
Dia ingatkan nak tengok movie citer gempak2 ke
(Cerita gempak tu is referring to ada adegan tendang2, Backhand, lempang2, songkit2, ketok2, cakor mencakor, carut2 sikit) =)  
Bila dia tanya “kita nak tengok cerita apa?”
Aku jawab “Mat Tudung”
Dia macam buat muka ingat aku nak menipu dia
Padahal dalam kepala otak aku dah set dah MAT TUDUNG...MAT TUDUNG....
Actually masa nak beli tix pon rasa mcm kelakar nak cakap kat adik jaga counter tu “Mat Tudung” =)
Jadinya Jef macam pelik.
Last2 dia tanya “kenapa kita tak tengok Transformers?”
Ni alasannya
1st of all sekarang kan hari raya
So hari raya kan hari untuk kita bersuka ria
Cerita Tembus macam serious. Tak sesuai u see.
Apalagi malay movie yang ada during Hari Raya selain  tu? Mat Tudung lah.
Lagipun macam kelakar aje.
Happy sikit kan...
2ndly transformers lambat la at 5.30pm
Nak tunggu tu kene buat muka dua posen sambil ukur diameter setiap kedai dlm mall tu.
Malas leeeee….
Dia pun OK..
BTW,Citer tu skrip memang tah ape2.
Tapi…..cara dia shoot tu menarik la jugak and furthermore masa dalam wayang tu jef yang paling banyak gelak dari aku.
Sebab Fizz fairuz tu muka dia lawak sey.
Ape2hal pon janji dapat bersuka ria
As for me sedih2 during hari raya is unacceptable yaaa~

Thursday, March 27, 2014

EXPOSE MISTIKUS

Haritu......
Lepas balik keje mekya sampai rumah mekya terus naik bilik atas
Mekya jengok bilik adik bongsu ok clear
Maknanya x ade nampak something strange la

Eii korang ni, bila kata something strange mesti ingat hantu kan?
Maksudnya disini kipas x tepasang, ekon x tepasang lampu off.
Itu le maksudnye
Kita mesti jimat letrik
Sekarang ni rege letrik mahal mengalahkan rege Intan verlian.
Kang terlebih bayar letrik tak dapatlah aku nak menyopping benda lain.

Later usben pun naik atas
Lepas letak barang semua and tukar baju, dia ke bilik adik bongsu sbb nak angkat besi berat
Apa tah nama natang tu.

So mekya pun jengok la dia tengah buat ape tu??
Air muka usben very pelik
Dia kata bilik tu tadi tak tutup ekon (Aircond)
Mekya kata tadi macam ok je
Dia tak pecaya.
Eh dia nih! Tadi mekya tengok betol dah memang clear

Dia kata as soon dia masok je bilik tu ekon dah terpasang and bilik sejuk
Mekya kata tak mungkin sebab dah clear setting On kt remote control ituhari
Dia kata maybe abah baru lepas sembahyang kot dalam bilik tu
Mungkin jugak cuz abah kadang solat kat bilik atas sebab bilik tu kan dah lama kosong
So mesti kene solat selalu la dalam tu.
Nak harapkan adik bongsu, dia cuma sempat Isyak n Subuh je dalam bilik tu.
Tapi tak mungkin jugak sebab baru je masok Maghrib and abah ada kat bawah.
Bila masa dia naik atas kan?

Sekali check balik remote
Sah!!! Memang sah!! Hantu……berhantuu.....
Memang Berhantu betol remote ni…
hihihihi....
Bukan hantu original oke.
Sbb remote tu setting ON at 7.34pm
Terus kita clear kan.
Phewwwwww~

Selamatttt daku kerana bukan gangguan keliwon =D

Thursday, March 20, 2014

Kisah kenangan dengan mak mentua


Kat Kampung Jef (Usben) bila ada kenduri kawen
Kebiasaannya a nite before bersanding akan ada makan2 dan kugiran
Mostly majlis akan tamat pada pkul 2-3 pagi.
So 1 day tu aku macam malas la nak pergi
Sebab pergi lepas Isyak tu time makan2 memang la best
Tapi nak menunggu sampai ke 1 pagi tu mata memang sangap la wei
So tinggallah aku dengan mak mentua je kat rumah time tu
Umah ni kalau masok aje kawasan kampong adalah rumah pertama yang ko akan jumpa
Pastu lebih 1/2 km baru jumpa umah jiran. Itupun ditutupi semak dan kebun.
Kira tak nampak la rumah jiran lain dari rumah my usben
Selepas adik beradik termasok suami pergi ke kenduri tu yang memang  jauh ke dalam kampong tempatnya dan signal hp pun kadang kaput
Suasana dalam rumah bertukar menjadi sunyi.
Sebab MIL aku jenis tak banyak cakap
Akupun tak tau kenapa aku berani betol haritu duduk berdua je dengan mak mentua.
Lagipun dia cakap dia tak sihat nak follow, so aku pun rasa malas so baik aku temankan dia aje and let the sisters go sebab depa bukan selalu dapat merasai entertainment.
Lain la aku, jiwa aku nak layan kugiran sampai pagi memang aku tak gemar la.
Tapi waaaa kira kau berani ya Mekya?? **Clap..clap..clap….

Umah ni dah la belakang kebun getah,
Selepas kebun getah is sungai
Kira kat belakang rumah memang totally gelap.
Usben kata pergi sekejap aje
But knowing them memang tak la sekejap
Harus pukul 2 pagi balik
So, akupun layan tengok tv kat living hall
Mak mentua cakap nak masok tido dalam bilik.
Ah sudah!
Aku sorang2 la ni kat depan.
Umah besor okeh.
Maka channel ditukar kepada channel katun.
Kasi ceria sikit malam yang sunyi.
Tak lama tu aku tertido kot
Sekali tersedar aku tengok mak mentua berdiri tengah rumah dengan bantal dengan selimut .
Dia cakap dia terkejut sebab terpegang benda lembik sejuk atas katil
Omaigoddd….apekah itu?
Dia cakap tak mungkin ular la
Ok takpe….
MIL pun baring la kat tengah rumah tu.
Akupun sambong tengok tv dengan mata layu
Masa tu dalam pkul 12.30- 1 malam kot
Tak lama tu dengar bunyi bumbung ada benda berjalan
Sudah ketahuan tu angkara biawak komodo
Dan bunyi anjing menyalak kat kebun getah
Itupun ku fikir dalam hati “oh! maybe Johnny & Mary nampak Baalipbaya”
Nak sedapkan hati.
Tapi….yang tak menahan nye tu,
Bila aku pusing ke belakang,
Aku tengok mak mentua tido terbujur siap kelubung satu body kau!!
Mak aihh!!!
I is very the seram…terus akupun kelubung jugak smpai tetido.
Sedar2 usben kejutkan aku bangun tido masok dalam bilik.
Jam pukul 2 pagi macam tu.

BTW,
Aku tak kene kaco hantu pun sebab berjaya tertido mati
So itu antara pengalaman aku dengan MIL la
Lepas2 ni aku memang la kene follow usben dengan family member yang lain ke kenduri smpai pagi sebab MIL dah tak ada dah

BTW, aku sekarang nak ilangkan mengantok bekenduri smpai 2-3 pagi, dalam beg aku pastikan ada coffee dlm tin, kacang dengan asam.
Kalau tidak aku memang sangap muka nak tido kat kenduri kawen orang.

Maklomlah aku jenis tido awal.

Tuesday, March 18, 2014

PERPISAHAN aka BREAKOPPPP

Aku perasan 2 blogger feveret aku sudah menjadi single parents
Kesiannya sebab mereka perempuan dan sudah mempunyai anak
lebih dari seorang
Apalah nasib anak2 mereka hurmmm...
Kalau seorang yang menanggung kesedihan tak ape lah jugak.
Ini bila tengok muka anak2 yang masih hijau tentu tahap sedih berganda2.
Memikirkan nasib diri lagi
Memikirkan nasib anak2 lagi

Tapi aku percaya mereka kuat

Semoga Allah iringi perjalanan hidup mereka anak beranak dengan limpahan rezeki 

So, Individu yang berpisah tanpa membabitkan anak2

You should be much more stronger

Perpisahan adalah jalan terbaik apabila dah bosan asyik Drama sinetron

lagi2 bila perangai si anu pun tak berubah-ubah, malah semakin terok. 
Jangan membazir waktu mengharapkan orang berubah 
Lainlah kalau kau jenis penyabar tahap gaban
Barulah aku rasa kau boleh bertahan
Tapi kalau kau jenis panasss je tengok pasangan kau over gedik menggedik
Sebelom kaki naik ke muka lebih baik breakoppp la...



Percayalah... 

Satu hari nanti kau akan kenang saat kau menangis melalak
Sebab nak kene breakoppp
Rasa useless, tak dihargai, rasa macam2, termasok rasa kalau la ada time machine memang tak hingin la nak kawen dengan MANGKOK HAYUN nih.
Dan waktu itu,
Baru lah kau appreciate 
Bahawa kalau tak kerana hari ini yang pedih dan sakit merangkak2 mencari sedikit kekuatan dari Allah swt,
Mungkin kau tidak merasa berada didalam sebuat boat, ditengah lautan yang indah sambil makan sandwich.
Dan jiwa kau ketika itu tenang setenang tenangnya.....


Itulah nikmat bagi orang2 yang sabar dengan apa dugaan.
Mana ada orang menang dalam sehari dua
Tapi kemenangan pasti untuk orang yang berusaha mencari

Monday, March 17, 2014

PERPISAHAN

Tetiba harini rasa nak blog
Tentang perpisahan
Tapi eh! Bukan perpisahan aku.
Aku dengan Jef ok.

Dulu je masa mula2 kawen ada fighting2 sikit.
Tapi tak pernah la fighting2 sampai nak mengeluarkan perkataan tak sepatutnya
Atau baling2 pasu or side kick muka memasing
Memang takde Alhamdulillah.
Setakat ni pipi gebu aku cuma abah aku je pernah penampor.
Itupun sebab dulu pernah la aku percubaan nak jadi hewan liar 
Aku mula pandai balik lewat hahaha…
Padahal dia dah sound dah sebelom2 tu
“Ko jangan sampai abah penampor kang”
Tapi degil kan…dapat la penampor
Sapa suruh degil sangat kan time tu.
Padan muka.

Berbalik pada hey fighting2 tadi.
Marriage kami tak la perfect kan.
kalau kata tak ada bergaduh memang nampak sangat menipu
kau kawen malaikat kaaa???
Tipu tau!!!
Oklah.....
Pernah sekali dua jef tiba2 sentap dengan aku
Aku tanya sepatah dia jawab sepatah
Aku tanya 10 patah dia jawab sepatah
Dalam hati aku “dah apehal pulak mamat nih?”
Mungkin dia penat kot. Ok takpelah, aku pun buat hal sendiri biarkan dia rest.
Tapi bila 1 hari aku lepak atas, dia tak naik2 pon jengok aku or check aku tengah buat apa.
Aku dah siap masak pon dia suruh aku makan dulu.

Aku dah rasa sesuatu.
Bila tanya2 barula aku tahu dia tu merajok rupenyee....
Mula2 tu aku memang tak tau pasaipa
Rupanya sebab aku ada tercakap dia GILA.
Dan dia pantang betol

Contoh ayat tu mcm ni la
“Eh! Jangan la buat mcm tu. Gila ke apa?”
haaaa......

Oh well, manalah aku tau dia sensitip hal ni.
Akupun kadang2 ayat aku terlalu rock.
Bila orang jiwa rock walaupun muka tak rock langsong berasa bengang….
Itu la yang jadinya secara tak sengaja boleh tercakap benda yang kita tak fikir kita akan cakap
Dan lepas cakap tak tersangka pulak kita dah terlepas cakap org tu gila.
Sebab dia mcm tindakan reflex
Sedangkan kita tak la benar2 maksudkan dia Gila
Maybe sebab dah terbiasa menggunakan perkataan Gila.
Contoh la kalau kita tengok tv sesuatu yang bahaya kita cakap
“uik!!! Gila laaaa….”
Ataupun kita tengok cerita hantu yang seram kita akan kata
“mak aiiii seram gilaaa”
Atau tengok Bomoh lempang kokedei
terus kau akan cakap
“Perghhh gilalah berani dia ni lempang natang tu”
So bila aku cakap orang tu GILA tu maknanya perbuatan dia adalah terover
Tak la gila tahap nak kene check in TAMPOI.
Tapi yela kan....
Dia adalah dia
Dia mana tau persepsi sebenar aku
See!!! benda macam ni pon boleh jadi terasa hati
Apelaaa....

Eh! tadi cerita asal aku nak cerita pasal perpisahan kan


Terpaksa la aku bukak new entry sebab mcm dah jauh sangat aku melalut ni.