Saturday, October 24, 2009

LABU

kedit tu rahimahjalil. cantek pic labu dia amik nih.

Aya: Labu ni nak buat masak aper mak?
Mak: Entah! mak saja je beli
Aya: Beli kat mana?
Mak: Beli masa kita lalu cameroon haritu
Aya: Wah! tu dah bekurun tu...
Mak: Labu memang la...setahun x masak pun tahan...Janji ko jangan potong dia.
Aya: Ek??? oooo barulah orang tauuuuuuuuu

Tips tu....tips...

Aya yakin kepada sesiapa yang masa melalui jalan kampung, sesekali terserempak dengan penjual sayur2 kampung antaranya labu kat tepi jalan kan?. Nak beli banyak risau pulak takut buah rosak. Tapi dont worrry. Labu memang sangat tahan lama. Kalau beli tu beli la yang size kecil-kecil supaya senang guna untuk sekali masak. Kalau beli yang besar sangat nanti bila dah potong, yang separuh lagi nak kene masak dengan kadar segera pulak.

Korang tau? labu nikan, kalau masak lemak putih pekat2, masak sampai lunyai isi dia tu pastu gaul2 dengan nasik panas... Mak datok shedapppnya hingga mencongkam.
Makan pulak dengan sambal belacan tumbuk yang diperah asam limau kasturi, dahtu geget ikan masin jerok atau ikan kering yang kecik2 tu..pergh...pergh.....

Selain buah labu, pucuknya pun sedap kalau dihumban dalam gulai lemak itu ataupun dibuat goreng sambal belacan. Haishhh kecur pulak lah lidah ni. Dah lah tengah diet nih..
ni gambar pucuk labu yg diambil daripada cik rahimahjalil jugak =)

2 comments:

  1. Labu 000 labu...hehehe...

    Aya,finally i found ya...yey!!

    ReplyDelete
  2. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.........
    rindu aku sama kak aya!!!!!!

    ReplyDelete